Сексот во постот е забранет: Ако свештеникот благослови, тогаш може!

Loading...

Ако строго се држите до правилата, за време на постот е забранет сексуалниот однос, дури и во брак. Сепак, постојат ситуации во кои верниците може да се обратат на свештеникот, за да им овозможи да имаат секс и за време на големиот пост. Во времето на постот сексот е табу тема, па поради тоа меѓу луѓето се присутни многу заблуди и предрасуди по ова прашање.
За православните верници почнаа Велигденските пости и ќе трае 40 дена, се до празникот на Воскресението Христово. Во текот на велигденските пости, покрај воздржувањето од силна храна, во согласност со правилата, потребно е и воздржување од секс.
Според Светото писмо, сексуалните односи во постот не се забранети, ниту пожелни, но доколку брачните другари не можат да издржат подобро е да се предадат еден на друг, отколку само да размислуваат на тоа.“

Сепак, кога станува збор за водењето љубов за време на големите пости, различни свештеници имаат различни ставови.
„Треба строго да се држите на правилата, за време на постот е забранет сексуален однос, дури и во брак. Сепак, верниците може да се јават кај нивниот свештеник во парохијата и да побараат да се реши тој дел од постот и тие да можат да го прават тоа ако, да речеме, постои можност дека сопругот ќе ја напушти поради тоа.“ –е едно од мислењата.
Но сите се согласуваат дека сексот без љубов, прељуба, откачени работи, мастурбација, сигурно не се богоугодна работа, особено во период на голема жртва.
Вечерта пред Светата Причест, тие треба да се воздржат од сета храна и пијалаци, како и сите други телесни задоволства и да го поминувате времето во медитација и молитва. Во времето на постот сексот е табу тема, па поради тоа меѓу луѓето се присутни многу заблуди и предрасуди по ова прашање.
За православните

loading...
Loading...