Шест глупави нешта на чија основа ги проценуваме луѓето!

Loading...

А навистина не би требало!6. Каде работиш?
Добро, замислите дека седите во кафуле и спроти вас седнува симпатичен човек и почнува да разговара со вас. И веројатно ќе прозборувате и за тоа кој каде работи. Веќе ви е јасно потоа до каде оди разговорот. Ако во случај тој случаен човек е сопственик на некоја фирма, или пак е хирург или министер, одма ќе порасне во вашите очи. Но ако излезе дека тој човек работи како обезбедување, возач или нешто слично во самата секунда ќе го отпишете од листата на најдобри пријатели.
Признајте дека ова го правите понекогаш. Сите го прават. Но дали ве интересиразошто всушност се случува тоа? Работата е во тоа што сакаме да се чувствуваме добро со луѓето кои не опкружуваат. А колку се другите полоши, толку сте вие подобри. И затоа ќе ги потценувате луѓето и некои професии кои луѓето ги работат.Само, мораме да ве разочараме. Можеби тој човек кои работи како обезбедување, е вашата сродна душа, можеби има исти интереси како и вие, и можеби има нешто што можете да научите од него. Па, дали сакате се да уништите само затоа што погрешно сте процениле одредена личност поради една глупа работа? Не, затоа што луѓето не се одлик на својата професија.
5. Додатоци
Ова е едноставно. Некој носи нов iPhone 5, а некој Alcatel стар 10 години. Дали првиот е подобар, покреативен и подобро образован од вториот? Не!Епа видете, ние сме склони кон тоа да проценуваме по ситници. Затоа и на основа на некои ситници како што е телефонот ќе процениме целосна личност погрешно. Па, сопственик на скап телефон не мора да биде богат, сопственик на iPhone не мора да биде креативен и сопственик на Nokia 3110 воопшто не мора да биде клошар или привремен посетител на психијатриска установа. Навистина.
4. Спиење до касно
Еве ја омилената тема на вашите родители, бубачите и останатите здодевни личности кои се убедени дека спиењето до касно е исто што и мрзливоста. Луѓето кои стануваат после 9 часот се едноставно осудени на пропаст, а не дај боже уште па и да каснат на работа.
Но тоа е уште една глупост која секој ден многу од нас ја прават. Тие неколку минути каснење на работа можат да претставуваат разлика во очите на вашиот шеф, без оглед на тоа како вие работите. Оној кој стигнува на време на работа, е подобар работник.
Повеќе на think.mk6. Каде работиш?
Добро, замислите дека седите во кафуле и спроти

loading...
Loading...