Шест работи кои треба да ги чувате како најголема тајна

Loading...

Овој свет, иако е заснован на вистина, сепак бара рамнотежа, и затоа мудрите луѓе не предупредуваат на тоа дека постојат некои работи, кои, сепак, е најдобро да се задржат за себе.1. Прво што треба да се подготви како тајна, велат мудреците, се вашите далекогледи планови.Обидете се да молчите до моментот додека вашиот план не се оствари. Сите наши идеи не се само незавршени, туку имаат доста слаби места по кои е лесно да се нанесе удар, и да се разруши.
2. Не зборувате за своите добродетелство – реткост е во овој свет, и затоа треба да се чува како зеницата на своето око. Не се фалете себе си поради добрите дела. Гордоста веднаш ќе се препознае и ќе се одземе целата благост која е дадена во добротворни цели.
3. За што не треба да се зборува, а по препорака на мудреците, е за својата аскетизма.Не трубите наоколку за своите ограничувања во прехраната, во сексуалните односи и друго. Физичкиот аскетизам носи корист само ако е во комбинација со емоционалната компонента.
4. Четврто за што треба да се молчи – за својата храброст и јунаштво. Во животот некој ги добива надворешните, а некој внатрешните предизвици.Надворешните се видливи, затоа луѓето за нив добиваат награди, но превладуваат внатрешните предизвици, иако никој не ги приметува, а со самото тоа и наградите не се доделуваат.
5. Нешто за што не е баш потребно да се разговара пред другите – е да се зборува за своите семејни проблеми.И воопшто за својот приватен живот. Запаметете, што помалку говорите за проблемите во своето семејство, со тоа таа ќе биде посилна и постабилна. Расправијата е ослободување од негативната енергија, која се насобрала во процесот на комуникација.
6. И шесто, тоа што не е вредно да се спомене, тоа се грозните зборови и трачево, кои ги премолчувате во текот на денот.Можете да ги извалката чевлите на улица, а можете да ја извалкате и вашата свест и подсвест. И човекот кој се враќа дома, и ги прераскажува сите глупости кои ги слушна во текот на денот, со ништо не се разликува од човекот кој влегов во куќата и не ги соблекол чевлите.1. Прво што треба да се подготви како тајна, велат мудреците, се вашите далекогледи планови.Обидете се да молчите до моментот додека вашиот п

loading...