СИТЕ ИМАМЕ „ТАЈНО КОПЧЕ“: Еве што ќе се случи ако го притиснете овој дел од телото!

Loading...

Традиционалната кинеска медицина го следи убедувањето дека на човековото тело постојат меридијани на енергијата и дека долж нив се наоѓаат многу акупунктурни точки.Кенет Риланд, поранешен лекар на американскиот претседател Никсон, изјави дека акупунктурата е најголем придонес за медицината откриен досега, пишува LifeHack.
Секојдневниот стрес доведува до одредени блокади во меридијаните и остава последици врз здравјето. Ако стресот е константен и не се ослободиме од него, може да дојде до сериозно заболување на органите.
Точно во центарот на градниот кош се наоѓа енергетска точка ЦВ17. Таа точка е поврзана со срцето, но и со чувствата. Ако сте под стрес и сте нервозни, со притискањето на оваа точка можете да се ослободите од натрупаната енергија.
Оваа точка е задолжена да го балансира нивото на Јин енергијата (енергија на мирувањето) и Јанг енергијата (енергија на движењето, акцијата). Поради стресот и негативните емоции, доаѓа до дисбаланс помеѓу овие енергии во таа точка, што се одразува врз имунитетот.
-ЦВ17 се наоѓа точно четири прсти над долниот крај од градната коска, на средината на градите.
-Пронајдете ја така што, со врвовите на прстите, со кружни движења благо ќе го масирате тоа подрачје и ќе почувствувате каде ве боли.
-Спојте ги дланките како во молитва и седете со исправен грб.
-Рацете се наоѓаат во висина на градниот кош. Прстите се свртени кон нагоре. Сега приближете ги рацете и притиснете ја со задниот дел на палците точката ЦВ17.
-Исто така, точката може да се стимулира со зглобот од средниот прст, додека домалиот и показалецот се наоѓаат над и под неа.
-Дишете длабоко при изведбата на овие вежби и стресот и нервозата полека ќе исчезнат.Кенет Риланд, поранешен лекар на американскиот претседател Никсон, изјави дека акупунктурата е најголем придонес за медицината откриен досега, пишу

loading...