Скандал: Амбасадорот на САД се слика по штабови на СДСМ

Неодамна, амбасадорот на САД излезе со официјално соопштение дека Амбсадата на САД немала намера и никогаш не се вмешувала во внатрешните работи во државата, и покрај доказите кои ги прикажавме, од кои се извлекува заклучокот дека токму Бејли преку неговата службеничка за правни работи Кристина Каранакова вршеле притисок врз судиите и судовите за изрекување на неосновани одлуки и решенија на барање на СЈО.На овие наоди тогаш, Бејли одговори дека тие никогаш не се вмешувале во внатрешните работи на државата, но дека со години финансиски ги поддржувале судиите, адвокатите и обвинителите преку спроведување на различни обуки, финансирани од владата на САД преку УСАИД.
Каранакова, како и најголемиот дел од администрацијата на амбасдата на САД во Македонија доаѓа од бивши вработени во МВР, кои по заминувањето на СДСМ од власт се вработија токму во ова дипломатско претставништво.
Деновиве, сведоци сме на уште поскандалозно однесување на амбасадорот на САД Џес Бејли, кој при својата посета на Охрид „наминал“ и во штабот на ОО СДСМ Охрид, гордо фотографирајќи се со членовите на партиската испостава.

Претходно Бејли гордо се фотографираше со обвинителките од СЈО, давајќи им безрезервна поддршка и зборувајќи во нивно име.
Ваквото замешателство на еден дипломат во внатрешните работи на државата е апсолутно недопустливо и далеку од меѓународните конвенции за правата и обврските на дипломатските претставници.
Ако некој имаше сомневање за тоа кој е „чадорот“, кој стои позади идејата на Верушевски и Заев за Украинско сцнарио, насилства и конфликт, оваа фотографија повеќе од јасно ви го покажува тоа.
Извор: ИнфомаксНа овие наоди тогаш, Бејли одговори дека тие никогаш не се вмешувале во внатрешните работи на државата, но дека со години финансиски ги поддржувале

Пронајдете не на следниве мрежи: