Снимате со мобилниот на концерти? – Наскоро ќе се ПРОСТИТЕ од тој луксуз!

Loading...

Многу музичари упатија жалби поради публиката што ги снима нивните концерти, а компанијата „Епл“ може да го реши тој проблем.Многу обожаватели снимаат речиси цели концерти, што на музичките ѕвезди воопшто не им се допаѓа. „Епл“ патентира метод за онеспособување на камерите на „ајфон“ било тие да се наоѓаат на музичките концерти, во кината или на некои локации на кои е забрането фотографирање и снимање.
Се работи за инфраред емитер, кој се поставува на локација каде што е забрането фотографирање и снимање. Тој емитер создава сигнали, кои ги блокираат камерите. Кога „ајфон“ ќе го прими сигналот и ќе ги декодира податоците што ги содржи, неговата камера автоматски се блокира.
„Уредот не може да прикажува ниту да снима фотографии ако прими сигнал што ја онеспособува камерата. Ако корисникот се обиде да ја вклучи камерата, екранот ќе стане црн, а потоа ќе се појави забелешка што јасно зборува дека камерата е онеспособена“, се наведува во патентот.
Меѓутоа, треба да се нагласи дека се работи за патент, така што не мора да значи дека „Епл“ некогаш ќе ја спроведе оваа технологија. Ако тоа, сепак, го направи, публиката ќе мора да ужива во концертите без фотографирање и снимање.Многу обожаватели снимаат речиси цели концерти, што на музичките ѕвезди воопшто не им се допаѓа. „Епл“ патентира метод за онеспособувањ

loading...