Шокантни податоци: Слепото црево всушност има функција, еве каква…

Loading...

Одсекогаш сме знаеле дека слепото црево  вцо  нашиот организам нема никаква функција, што потврдува и  фактот  дека многу  луѓе добро  функционираат  и  кога   ќе го  отстранат. Но, откриен е  сосема дуг податок.Всушност  слепото црево е  складиште за добри  бактерии, тоа  ја обновува цревната флора после болест како  што  се  дизентерија и  колера. Во  него  се наоѓаат  резерви  на добри бактерии кои  го чекаат својот момент  да влезат во  дигестивниот тракт и  да ги потполнат местата кои  се испразнети  поради болест.
Но, професорот Бил Паркер го привлече вниманието на една важна работа. Иако слепото црево има некаква функција, тоа не значи дека не требa да се извади во случај на воспаление.
„Откривме една интересна работа, но не сакаме тоа откритие да предизвика штета. Ние сакаме луѓето да кажат: „Сега кога знам дека моето слепо црево има функција, нема да одам на лекар да ми го извадат, ќе се обидам да го задржам“,  вели професорот Паркер.
Истражувањата се спроведени на коала, бидејќи тие имаат долго слепо црево и многу специфична исхрана, па е најзгодно да се следи цревната флора.Всушност  слепото црево е  складиште за добри  бактерии, тоа  ја обновува цревната флора после болест како  што  се&n

loading...