Шокантно: 8 годишно девојче починало на првата брачна ноќ со 40 годишниот сопруг

Loading...

Кошмарен инцидент го потресе општеството во Јемен, откако 8 -годишно девојче почина за време на првата брачна ноќ со 40-годишниот сопруг.8-годишната Раван почина во племенската област Харду, која се граничи со Саудиска Арабија. Активистите бараат апсење на од неа пет пати повозрасниот маж и неговото семејство за на време да се прекине мачната и бизарна пракса на однапред договорени бракови помеѓу млади, малолетни девојчиња и далеку постари мажи во Јемен. 
Главната причина за трагичната смрт била сексуален контакт, кој довел до бројни тешки внатрешни крварења .

Според податоците на ОН секое четврто девојче во Јемен се мажи пред возраст од 15 години , а во периодот меѓу 2011 и 2020 година над 140 милиони малолетни девојки ќе си имаат сопруг. 
Од нив 50 милиони се 15 години и помалади.
Во Јемен недостасува закон кој ќе ги забрани ваквите бракови.
Во 2009 година во земјата бил усвоен закон кој забранува склучување на брак, ако едниот од двајцата не  наполнил 17 години, но подоцна тој е поништен, поради тврдењето дека такво ограничување е спротивно на каноните на исламот.8-годишната Раван почина во племенската област Харду, која се граничи со Саудиска Арабија. Активистите бараат апсење на од неа пет пати п

loading...
Loading...