Средношколците се приклучуваат кон маршот „За заедничка Македонија“

Скопските средношколци се приклучуваат со поддршка кон граѓанската иницијатива „За заедничка Македонија“. Средношколците од скопската гимназија Јосип Броз Тито, денеска решија порано да ги напуштат часовите.Учениците се приклучуваат на маршот за да кажат „НЕ“ за двојазичноста и дебати кои се вовед во промена на химната, знамето и грбот на Република Македонија.
Тие велат дека не сакаат да учат Албански јазик во нашите училишта.
„Ние излеговме да бојкотираме, бидејќи никој не сака да учиме втор јазик Албански, не сакаме да има двојазичност, сакаме да го учиме само Македонскиот јазик како официјален“, изјави една средношколка.
 Учениците се приклучуваат на маршот за да кажат „НЕ“ за двојазичноста и дебати кои се вовед во промена на химната, знамето и грбот на Р

Пронајдете не на следниве мрежи: