Сто години не убедуваат дека Титаник потонал, а еве што се случило…

Loading...

Многумина велеле дека не може да потоне. Сепак на 15 април 1912 година се докажало спротивното. Но, изгледа не е се баш така!Најголем брод на светот пред 100 години бил Титаник. При потонувањето на Титаник животот го загубиле 1.517 луѓе.
Но, изгледа не е се онака како што изгледа…
Оксфордскиот писател Робин Гардниер(64) објавил нова книга во која тврди дека на дното на Атлантикот не лежи Титаник!
Тој пишува за тепријата на завера односно дека собрал документи и фотографии кои го докажуваат неговото тврдење. Притоа истакнува дека се се совпаѓа и според преживеаните патници на Титаник.

„Преживеаните опишаа како шетале на палубата, но, на тоа место според нацртите на бродот требало да биде кабината. Тоа е затоа што всушност тоа не се случувало на Титаник“- вели писателот.
Додавајќи дека всушност деталите за бродот откриваат дека патниците пловеле на друг брод- на Олимпик. Писателот истакнува дека како причина за  замената на бродовите се всушност финансиските проблеми.
Приказната започнала со инвеститорот Морган, кој што бил во многу лоша финансиска состојба, а подоцна на него е извршен притисок да го финансира поправањето на Олимпик, кој бил оштетен од судир со друг брод.
Осигурителните компании не сакале да ги покријат сите трошоци за обновите на Олимпик. Освен тоа, Морган сакал да пренесе во САД и златни плочки вредни осум милиони фунти за да се спаси од кризата.
Според планот, бродот Олимпик требало да исплови наместо Титаник, па во одреден момент да потоне, за фирмата на Морган да добие пари од осигурувањето. Бродовите за спасување требало да бидат доволни за да се спасат сите патници. Освен тоа испланирано било и во близина да има други бродови…
Но планот не се остварил…

„Многу патници на Титаник опишале како во еден момент удрил во санта мраз. Бродот со брзина од 22 јазли удрил во мразот, но кога брод со таа големина и брзина би удрил во мраз не би имало исти последици. Токму затоа се претпоставува дека силината на ударот е многу појака.- вели писателот.
Според него компанијата планирала помал судир и евакуација на патниците со помош на чамци.. но ништо не одело според планот.
Писателот додава дека Титаник до крајот на својата „кариера“ пловел како Олимпик и за да не се открие сето ова.
Разликите помеѓу овие бродови биле многу мали.Најголем брод на светот пред 100 години бил Титаник. При потонувањето на Титаник животот го загубиле 1.517 луѓе.
Но, изгле

loading...
Loading...