Супер џетот на Обама: Невидлив F-22 против џихадистите прв пат во акција

Loading...

Коалицијата предводена од САД ги изведе првите воздушни напади на положбата на екстремистичките организации на Исламската држава на северот и истокот од Сирија, а сиријските власти истакнаа дека ги поддржуваат „сите меѓународни напори“ во борбата против тероризмот. ВАШИНГТОН – „Неведлив“ ловец бомбандер F-22 „Raptor“, најсофистицираното летало во воздухопловниот арсенал на САД, користено е прв пат во борба против воздушниот напад против џихадистите во Сирија, соопшти Пентагон.
Благодарение на многу слабите траги кои се покажуваат на радарот, F-22 може да изведе напад,а да не биде забележан, и ноќеска стрелал со проектили водени од GPS, рекол генералот Вилијам Мејвил, директор на операцијата Заеднички штаб на новинари во Пентагон.
Коалицијата предводена од САД ги изведе првите воздушни напади на положбата на екстремистичките организации на Исламската држава на северот и истокот од Сирија, а сиријските власти истакнаа дека ги поддржуваат „сите меѓународни напори“ во борбата против тероризмот.
Во тие напади ичествуваат САД и нивните арапски сојузници – Бахреин, Катар, Саудиска Арабија, Јордан и Соединетите Арапски Емирати (UAE). Мета на напад е и Фронтот Al-Nosra.

 
ВАШИНГТОН – „Неведлив“ ловец бомбандер F-22 „Raptor“, најсофистицираното летало во воздухопловниот арсенал на САД, користен

loading...
Loading...