Светскиот фудбалер Меси и неговиот татко на суд

Еден од најдобрите фудбалери во светот, а воедно и фудбалер на Барселона, Лиоонел Меси заедно со својот татко се најдоа во судот во Барселона.Меси заедно со својот татко се осомничени за даночно затајување.
Меси е осомничен од шпанскте даночни власти за прикривање на приходите, со што го оштетил државниот буџет за околу четири милиони евра.
Од обвинителството тврдат дека во периодот меѓу 2007 и 2009 година Меси и неговиот татко користеле компании во Белизе и во Уругвај за продавање на сликите на прославениот фудбалер, се со цел да го одбегнт плаќањето на данок во Шпанија.
Сите приходи од сликите на Меси ги вклучуваат и неговите комерцијални договори со шпанската Банко Сабодел, со „Даноне“. Адидас, Пепси Кола, „Проктор и Гембл“ како и со кувајтската компанија за храна, сметаат од шпанската даночна управа.
Лајонел и Хорхе Меси претходно ги отфрлија сите обвинувања, тврдејќи дека не сториле ништо лошо и противзаконско.
Денешното сослушување во судот во Барселона беше затворено за јавноста. Меси заедно со својот татко се осомничени за даночно затајување.
Меси е осомничен од шпанскте даночни власти за прикривање

Пронајдете не на следниве мрежи: