Ознака: заби

Живот

Три работи кои момчињата веднаш ги забележуваат кај тебе – ова остава најголем впечаток!

Твоите заби Забите ги откриваат нашата возраст, здравје и некои црти на личноста. Ако пиеме многу кафе, пушиме или не одржуваме хигиена, има големи шанси другата личност да го прочита […]

Живот

Намирници кои максимално ќе ги заштитат вашите заби и усна празнина – консумирајте ги редовно

Една намирница – две важни функции: ги храни и зајакнува вашите заби. Звучи добро, зар не? Затоа овие намирници треба малку почесто да ги имате на вашето мени. Меѓудругото, некои […]

Нега и убавина

„Oil pulling“: Ајурведски метод за одржување на здравјето на забите

Ајурведската медицина досега препорача многу методи за грижа за сопственото здравје. Најважната вредност на Ајурведата е поврзана со поврзување со нас самите и одржување на хармонијата и рамнотежата со природниот […]

Живот

Начинот на кој ги миеме забите драстично го намалува ризикот од коронавирусот?

Заштитата трае од три до пет часа, затоа треба да ги четкате забите почесто од вообичаено. Професор по стоматологија на Универзитетот во Бристол советува да ги четкате забите пред да […]

Нега и убавина

Работи кои стоматолозите никогаш не ги ставаат во уста

Ако ги прашате стоматолозите колку пациенти годишно завршуваат на нивната столица само затоа што забите ги користат за погрешни работи, ќе ви кажат дека одамна престанале да бројат. Ова се […]

Нега и убавина

Бели дамки на забите, зошто некои луѓе ги имаат, а други не?

Ова е прилично честа состојба и е наречена стоматолошка флуороза. Доколку се појави во детството, тогаш е безопасна, но ако се појави во зрелоста, тогаш таа е здравствен симптом. Бели […]