Ознака: нбрм

Вести

НБРМ прогнозира повисоки цени за храната и горивата

Раст на трошоците на живот, односно повисока инфлација предвидува Народната банка во најновите прогнози за македонската економија. Цените на храната и енергенсите ќе растат, животот на граѓаните ќе биде поскап. […]

Економија

Не се оствари очекуваниот БДП

Во есенската ревизија на макроекономските проекции споредено со проекциите во април Народната банка на Република Македонија направи корекција за растот на македонската економија од 3,2 на 2,3 проценти. – Во […]

Вести

Заев очекува до 20 мај да се најде решение за гувернер на НБРМ

Премиерот Зоран Заев во врска со денешната средба со претседателот Ѓорге Иванов за избор за гувернер на НБРМ рече дека заклучиле дека треба во соодветниот рок Македонија да избере гувернер. […]

Вести

За три и пол месеци затворени 100 домашни бизниси, 480 лица отпуштени

Безмалку сто милиони евра помалку директни стански инвестиции имало во Македонија во првото полугодие, споредено со истиот период лани, информираат од НБРМ. Според податоците на Народната банка на Република Македонија, но […]

Вести

Инвестицискиот рејтинг на Македонија може да се зголеми само ако се намалат политичкиот ризик во државата

Инвестицискиот рејтинг на Македонија може да се зголеми само ако се намалат политичкиот ризик во државата и неизвесноста околу процесот на нејзиното евроинтегрирање, истакна денеска гувернерот Димитар Богов на првата седница на […]

Вести

НБРМ почнува со печатење на првите македонски пластични пари

Народната банка на Македонија објави оглас за доделување на договор за јавна набавка на книжни пари изработени од полимер.Според огласот објавен на електронскиот систем за јавни набавки се работи за […]