Ознака: УСТАВЕН СУД

Вести

Уставен суд: укинат посебниот полициски час за малолетните и лицата над 67 години

Уставен суд: укинат посебниот полициски час за малолетните и лицата над 67 години. И се чини исправена е една неправда, посебно кон пензионерите на кои не им остануваше време да […]

Вести

Уставен суд: Нема пари за СЈО!

Уставен суд: Нема пари за СЈО! Стотина вработени истражители, службеници и административни кои останаа во СЈО нема да ги добијат заостанатите придонеси. На денешната седница Уставниот суд ја поништи Уредбата […]

Вести

АЛФА: „Гладниот“ претседател на Уставен суд тежи над 200.000 евра

„Гладниот“ претседател на Уставниот суд Сали Муарати има една куќа и два стана, тој и неговото најтесно семејство тежат повеќе од 200 илјади евра, ова го покажува неговиот анкетен лист […]

Вести

Уставните судии земаат плата од 90 илјади денари. Дали ова беше мотивот да ја поништат уредбата на Владата?

Уставните судии земаат плата од 90 илјади денари. Дали ова беше мотивот да ја поништат уредбата на Владата? Претседателот на Уставниот суд (таа функција сега ја извршува Сали Мурати, со […]

Издвојуваме Коментари

Филип Петровски: Аха, значи сме имале Уставен суд, се разбудија за нивните плати да си ги спасат

Филип Петровски: Аха, значи сме имале Уставен суд, се разбудија за нивните плати да си ги спасат Ахам, значи постоел и во оваа ВУКОЈЕ**НА Уставен суд. Се собраа за да […]

Вести

Сме имале Уставен суд?! Замрзната уредбата за платите на функционерите!! Ќе земат цела плата

Сме имале Уставен суд. Замрзната уредбата за платите на функционерите Уставен суд ги почести функционерите 4 милиони евра во време на најголемата криза по Втората свестка војна. Пратениците, директорите, судиите, […]

Македонија

Законот за јазици на Уставен суд

Денес професорот Јове Кекеновски поднесе иницијатива пред Уставниот суд за оспорување на уставноста на Законот за употреба на јазиците. Во иницијативата Кекеновски ја оспорува содржината на Законот, но и постапката […]

Издвојуваме

Решение на Уставен СУД со кое укинал закони кои не се потпишани од Претседателот на државата У.бр.141/1997 и У.бр.146/1997

Уставниот суд на Република Македонија врз основа на член 110 од Уставот на Република Македонија и член 70 од Деловникот на Уставниот суд на Република Македонија (“Службен весник на Република […]