Тајната моќ скриена во нас: Вистина или мит?

Loading...

Речиси и да нема човек кој не доживеал паранормални искуства. Телепатија, телекинеза, јасновидност… Дали е тоа само коинциденција? Халуцинации? Или тоа е доказ дека натприродни феномени навистина постојат? Уште од праисторијата, човекот верува во постоењето на духови и на способноста да ги повика и да се комуницира со нив. Можеби првиот парапсихолог бил  лидијскиот крал Крез, кој 550  години пред нашата ера искушал седум гатачи, барајќи да предвидат што е најдобро да се направи – за определен ден. Тие велат дека само пророкот во Делфи го положил „испитот“.
Сепак, вистинското занимавање со паранормалните феномени се јавува со појавата на спиритизмот средината на 19 век 31 март / 1 април 1848 година во Хидесвили (Њујорк) семејство Фок го разбуде чудни удирања кои се чинело како да излегуваат од ѕидовите на собата каде што спиеле нивните девојки Кејт и Маргарет.
Родителите дошле до заклучок дека во куќата престојува дух, а девојчињата со еден вешт медиум, отишле на турнеја по САД повикувајќи ги духовите по нарачка.

Научните истражувања
Кон крајот на 19-тиот век и науката почнала да се занимава со парапсихологијата. Додека почитуваниот англиски физичар, сер Вилијам Крукс, тврди дека паранормални моќи на некои од медиумите се вистинити, во Лондон се формирало здружение за психички истражувања (Society for Research Psichical), кои ќе демаскираат многу измами.
Денес, изучувањата за паранормалните феномени се проширија на слепи и глуви кои нивните недостатоци може да ги компензираат со телепатија. Сето тоа е благодарение на парапсихологот Чарлс Хонортон, кој во 1974 година ја воведе техниката „ганцфилд“ (ganzfeld). Првите експерименти дале одлични резултати, но по внимателното проучување се откриени се наводно методолошки грешки во 1990 година.

Присуството на феноменот
Во 1997 година Роберт Морис, професор по парапсихологија на Универзитетот во Единбург, ги искушал луѓето кои се сметале дека се креативни. Точни одговори на уметниците биле 47 проценти, а кај музичарите – 56 проценти. Ентони Лоренс, парапсихолог од Универзитетот во Ковентри се надева дека за десет или дваесет години ќе се најдат ефективни инструменти за подобрување на телепатските способности на секоја личност.
Еден од најспектакуларните психокинетички ефекти е, на пример, навлегување во супстанции. Во 1988 година Швајцарецот Силвио Маер изјавил дека со „моќта на мислата“ споил два квадрата, едниот од хартија и другиот од алуминиум. Сојузната лабораторија за тестирање на материјали во Сент Гален, која била задолжена да го провери тоа, не откриваат никакви знаци на лепење или нешто слично.
Во оваа категорија припаѓаат и „искуствата пред смртта“: Луѓето разбудени од кома тврдат дека биле одделени од телото и дека се сретнале со мртвите роднини.

Слаби точки
Еден од најголемите експерти во оваа област, парапсихологот Сузана Блекмор, верува дека овој феномен е одговорен за перцепцијата или сетилните нарушувања на мозокот. Таа смета дека на истата основа се базира и раширеното уверување дека едно лице не користи повеќе од 3-4 проценти од мозокот, што би значело дека останатиот дел е резервиран за паранормални моќи.
Таа верува дека принципите на функционирање и можностите на човечкиот мозок се дефинирани и јасни и не постојат „мистериозни“ делови во кои се кријат нашите паранормални моќи.
Една од слабите точки на парапсихологијата е непредвидливоста на феноменот. Во раните седумдесетти години, ЦИА започнала тајна програма за Деликатно ангажирање во шпионажа. 1995 година се ангажирани парапсихологот Џесика Утс и психологот Реј Химан да ги оценат резултатите.

Ако им веруваме на официјалните извештаи, било констатирано дека информациите се нејасни и двосмислени. Според многумина сосема бескорисни! Но, тоа може да биде приказна за јавноста, позади која се кријат ултра – тајни проекти за кои се знае дека постојат на Запад и на Исток.
Но тоа е познато на научниците, вклучувајќи ги и оние најценетите, веќе со години експериментираат со истражување на парапсихолошките феномени, а резултатите од нивните наоди се држат, велат тие, во строга доверба. Уште од праисторијата, човекот верува во постоењето на духови и на способноста да ги повика и да се комуницира со нив. Можеби првиот парапсихолог б

loading...
Loading...