Тајни кои Apple не сака да ги знаете!

Loading...

Велат дека не може да станете најбогатата компанија во светот без тајни кои се скриени во вашиот плакар. Да ги погледнеме оние на американскиот гигант…1. Експлоатација на работната сила во Кина
За да оствари оптимални профити, Apple мора да произведува iPhone-и и други уреди на што е можно поефтин начин. Бидејќи се користат високо-квалитетни материјали, Apple ги намалува трошоците со ниска плата за своите работници. Според информациите, за смена од 12 часа, Apple плаќа само 22 долари. Дополнително, евидентирани се голем број на самоубиства во фабриката на Foxconn, која активно беше користена од страна на Apple

2. Го сменија Foxconn…за уште полоша компанија
Foxconn доби лоша репутација за експлоатација на своите вработени, па Apple мораше да реагира и да ги промени. Новиот кинески партнер на Apple е Pegatron, компанија која остварува само 0.8% профит од овој договор и уште повеќе ги експлоатира своите вработени.

3. Apple ја загадува природата
Во 2011-та година, Apple беше на самиот врв на листата на најголемите загадувачи во светот. Иако Apple вели дека работи на проблемот, сепак емисијата на гасови се зголеми за 34% во 2012-та година.
4. Ги продаваат телефоните со огромни маргини на профит
За да произведе еден iPhone, Apple троши 207 долари. Потоа, го продава телефонот на операторите за 580 долари. Според информациите, Apple просечно продава со маргини од 49-58%, додека останатите производители го прават тоа со маргина од 30%.
Повеќе на: GSM.mk1. Експлоатација на работната сила во Кина
За да оствари оптимални профити, Apple мора да произведува iPhone-и и други уре

loading...
Loading...