Тасевски- Етернијан: Воведувањето на втор официјален јазик претставува фактор на сепарација и дезинтеграција

Воведувањето на втор официјален јазик претставува фактор на сепарација и дезинтеграцијаВоведувањето втор официјален јазик на државно ниво претставува фактор на сепарација и дезинтеграција. Уставното утврдување на еден и единствен официјален (службен) јазик на државно ниво има интегративна функција, при што тој претставува мост за разбирање меѓу говорителите на различни јазици (lingua franca) и овозможува полесна формално нормирана комуникација меѓу граѓаните и институциите на државата. Истоветно, како што нормирањето и стандардизирањето на еден литературен јазик овозможува полесна комуникација меѓу говорителите на различни дијалекти. И покрај тоа што во голем број држави во светот, мајчиниот јазик на значителен процент од граѓаните им е различен од официјалниот јазик, тие имаат еден и единствен официјален јазик на државно ниво, а од практични причини на локално ниво има и други официјални јазици, напиша поетот, есеист, критичар и преведувач, Јовица Тасевски Етернијан на својот Фејсбук профил, потсетувајќи на неговата колумна „Историска шанса или крстопат за државата“ напишана на Божик.
Воведувањето втор официјален јазик на државно ниво претставува фактор на сепарација и дезинтеграција. Уставното утврдување на еден и единствен офиц

Пронајдете не на следниве мрежи: