Тодоров: ВМРО ги направи најголемите реформи во здравството

Loading...

Во вчерашната емисија на Сител 3, гостин беше Министерот за здравство и член на ИК на ВМРО-ДПМНЕ Никола Тодоров, кој покрај другото зборуваше и за ситуацијата во здравството во Р.Македонија и нагорниот тренд откако ВМРО-ДПМНЕ е на власт.Околу споредбата  на ситуацијата во здравството, кога СДСМ се на власт и кога ВМРО-ДПМНЕ е на власт Тодоров рече:
-Видете сега во здравството има, овој период и јас кога сум Министер и пред тоа од како ВМРО-ДПМНЕ ја презеде одговорноста за Владата и за државата има сериозно поместување и тоа со огромни чекори поместување, а од другата страна имате политичари или партија која што тој сектор го има целосно запоставено , комплет запоставено , во кој тотално ништо не инвестирале или многу малку инвестирале, занемарливо малку. Во кој што имало огромни проблеми, немало опрема, застарена опрема, застарени возила, постојан одлив на кадар, мал број на специјализации, реформи кои биле на штета на системот, значи антиреформи, богатење на неколку веледрогерии. Систем во кој што постојано имало недостаток на лекови, постојано имало недостаток на медицински потрошен материјал, опрема скоро никаква, и сега имаш од другата страна фокус на здравството : нова опрема, нови амбулантни возила, нови методи, едукација на лекари и сериозни инвестиции во здравствена инфраструктура, сериозни реформи на системот и сега неднаш имаш сериозно позитивно поместување на здравството и тие луге немаат што да кажат на ова и пробуваат да ловат повторно во матно, да ловат на нечија мака , да ловат на нечиј несреќен случај, нешто што јас никогаш не би го направил.Околу споредбата  на ситуацијата во здравството, кога СДСМ се на власт и кога ВМРО-ДПМНЕ е на власт Тодоров рече:
-Видете сега во здра

loading...