Убиен висок командант на Ал Каеда во американски воздушен напад во Сирија

Loading...

Во американски воздушен напад покрај сирискиот град Сармада на 18 ноември беше убиен еден од лидерите на Ал Каеда, Абу Афган ал Масри, изјави денеска портпаролот на Пентагон, Питер Кук.Тој истакна дека Ал Масри, кој е од египетско потекло, првично се приклучил кон Ал Каеда во Авганистан, а подоцна се префрлил во редовите на сирискиот огранок на терористичката организација.
– Тој беше поврзан со терористички групи, кои дејствуваат на територијата на југозападна Азија, вклучувајќи групи, одговорни за напади врз американски и коалициски сили во Авганистан и такви кои планираат напади врз Западот, изјави Кук.Тој истакна дека Ал Масри, кој е од египетско потекло, првично се приклучил кон Ал Каеда во Авганистан, а подоцна се префрлил во редовите на сириск

loading...