Улогата на масонеријата во Македонија?!

Loading...

За масоните односно масонеријата во Македонија има многу да се зборува. За оние кои незнаат, според истражувањата масонството се појавило кон крајот на 16-ти век и почеток на 17 век. 
Во превод масони или масонерија значи слободни ѕидари. Во текот на времето масонството се развивало низ целиот свет, па така стигна и до Македонија. 

Многумина се прашуваат кои се масоните во Македонија? Дали се славни личности или обични граѓани? На тоа прашање скоро никој нема точен одговор, но се знае што масонството предизвикува во Македонија. 
Постојат тврдења дека масонеријата со сигурност има одиграно улога при создавање на национална свест на македонскиот народ. Преку масонеријата се подигало свеста кај народот за создавање на сопствена држава. 
Масонеријата имала потреба да ги распадне сојузните држави, за да може да влијае на секоја посебно. Таму немала власт и потребни биле да се превземат мерки. 
Од тој аспект некои тврдат дека масонеријата вршела влијание и пред и по Илинденското востание на територија на Македонија. 
Македонците немале сопствена масонска ложа, па поради тоа учествувале во бугарски и српски ложи. 

 

Сите форми на масонеријата се исти, морални и метафизички идеали. На пример, се знае дека Гоце Делчев на своите предавања како учител кажувал за Џузепе Мацини, кој бил задолжен од Роштилд-ови за светските револуции кои биле актуелни во тој период. 
Исто така, на своите предавања Гоце Делчев зборувал за Гарибалди кој ја спровел револуцијата во Италија. 
Братството административно е организирано во Големи ложи, а секоја од нив си има свои јурисдикции. Во тој период Македонците едноставно биле принудени да се приклучуваат на соседските ложи и да ги следат нивните цели и идеали. 
Што мислите, дали масонеријата предизвика подигнување на свест кај народот? За оние кои незнаат, според истражувањата масонството се појавило кон крајот на 16-ти век и почеток на 17 век. 
Во превод масони или м

loading...
Loading...