УМОРНИ СТЕ И ИСЦРПЕНИ: Експертите открија болест на 21. век. Дали ја имате и вие?

Loading...

Дали сте постојано уморни? Исцрпени? Ако посегнувате по третото утринско кафе, еве што може да биде причината. Според експертите, модерниот живот стана толку стресен што сам по себе стана специфична болест наречена синдром на 21. век, која ја препозна и СЗО.Синдромот на 21. век влијае на сите телесни функции, а се манифестира преку општо чувство на слабост, замор до намалување на сексуалниот нагон.
Стручњаците се сложуваат дека животот со вакво забрзано темпо мора да остави последици на нашето здравје, а тоа повеќе не е само состојба туку сериозна болест.
Синдромот на 21. век или адреналната слабост се појавува поради високото ниво на хормонот кортизол кој засилено се произведува во моментите на стрес и возбуденост, па лицата кои живеат со брзо животно темпо го навикнале телото однапред да се подготви за таквата состојба. Интересно е дека болеста почесто ги погодува жените отколку мажите. Потпирањето на кофеин и шеќер е вообичаено решение, кое само ја продлабочува болеста.
Најголем проблем на оваа болест е тоа што тешко може да се дијагностицира, но од друга страна симптомите лесно може да се неутрализираат еднаш кога ќе се препознае.
Добрата исхрана со многу житарки, рибино масло, овошје и зеленчук и суплементите од типот на магнезиум, витамин Б5, Б12 и Ц, е клучна за решавање на проблемот. Друг лек за болеста е редовен одмор.Синдромот на 21. век влијае на сите телесни функции, а се манифестира преку општо чувство на слабост, замор до намалување на сексуалниот нагон.

loading...