Ватикан ќе објави тајни документи од Втората Светска Војна!

Loading...

Папата Франциско има намера да објави дел од податоците од архивата на Ватикан, кој се однесуваат на активностите на католичката црква за време на Холокаустот.За списанието СандејТајмс пријател на папата, рабинот Аврам Скорк изјави дека станува збор за активностите на папата Пиј XII кој во времето на Холокаустот во Втората светска војна криел Евреи од нацистите и им издавал лажни пасоши.
„Тоа и не е некоја новост“, коментирал шефот на прес службата  на Ватикан Федерико Ломбарди. Според него,во  Ватикан веќе подолго време се планира да се отвори дел од архивата посветена на Холокаустот.
Меѓународниот ден на сеќавање на жртвите на Холокаустот со одлука на Генералното собрание на ОН се одбележува од 27 Јануари 2006. година.
Тој ден во 1945 година советската армија го ослободила најголемиот концетрационен логор Аушвиц.За списанието СандејТајмс пријател на папата, рабинот Аврам Скорк изјави дека станува збор за активностите на папата Пиј XII кој во времето на Холо

loading...
Loading...