Велики петок ќе биде неработен ден- уште кои денови се неработни до крајот на годината?

Loading...

Министерството за труд и социјална политика соопштува дека Велики Петок (18 април) e неработен согласно Законот за празниците на Република Македонија. Нема да се работи и првиот ден по Велигден, понеделник 21 април.Ова се сите неработни денови до крајот на годината:
 
 21 април (понеделник), Велигден, вториот ден на Велигден според православниот календар
 
01 мај (четврток), Ден на трудот
 
24 мај (сабота) „Св. Кирил и Методиј“ Ден на сесловенските просветители
 
28 јули (понеделник), Рамазан Бајрам, првиот ден на Рамазан Бајрам
 
02 август (сабота), Ден на Републиката
 
08 септември (понеделник), Ден на независноста
 
 11 октомври (сабота), Ден на народното востание
 
23 октомври (четврток), Ден на Македонската Револуционерна Борба
 
 08 декември (понеделник), “Св. Климент Охридски”
 
За граѓаните од православна вероисповед
 
• 18 април (петок), Велики Петок, петок пред Велигден
 
• 06 јуни (петок), Духовден, петок пред Духовден
 
• 28 август (четврток), Успение на Пресвета Богородица (Голема Богородица)
 
За граѓаните од католичка вероисповед
 
• 21 април (понеделник), Велигден, вториот ден на Велигден
 
• 01 ноември (сабота), Празникот на сите светци
 
• 25 декември (четврток), првиот ден на Божик
 
За граѓаните од муслиманска вероисповед
 
• 4 октомври (сабота), Курбан Бајрам, првиот ден на Курбан Бајрам
 
За граѓаните припадници на албанската заедница во РМ
 
• 22 ноември (сабота), Ден на Албанската азбука
 
За граѓаните припадници на влашката заедница во РМ
 
• 23 мај (петок), Национален ден на Власите
 
За граѓаните припадници на еврејската заедница во РМ
 
• 4 октомври (сабота), Јом Кипур, првиот ден на Јом Кипур
 
За граѓаните припадници на бошњачката заедница во РМ
 
• 28 септември (недела), Меѓународен ден на Бошњаците
 
За граѓаните припадници на турската заедница во РМ
 
• 21 декември (недела), Ден на настава на турски јазикОва се сите неработни денови до крајот на годината:
 
 21 април (понеделник), Велигден, вториот ден на Велигден според пр

loading...
Loading...