Венизелос го напушти НАТО самитот поради спомнувањето на името Македонија од страна на САД

Министерот за надворешни работи Евангелос Венизелос, го напушти НАТО самитот на кој учествуваа претставници од 60 земји. Според greekreporter.com, ваквата реакција на Венизелос следела откако САД го прифатиле името Македонија наместо референцата ФИРОМ во списокот земји кои се обврзале да дадат поддршка во борбата против Исламската Држава.Венизелос појасни дека го напуштил Самитот во знак на протест, затоа што името на северниот сосед на Грција, ФИРОМ, сѐ уште не е прифатено и затоа што двете земји уште преговараат за него. Понатаму, според одлуката на Советот за безбедност на ОН, името на Македонија сѐ уште не е дефинирано сѐ додека двете земји не се договорат.
Откако Венизелос си замина во знак на протест, Грција беше претставувана од страна на претставникот на НАТО во Брисел Михалис Диамесис.Венизелос појасни дека го напуштил Самитот во знак на протест, затоа што името на северниот сосед на Грција, ФИРОМ, сѐ уште не е прифатено и затоа

Пронајдете не на следниве мрежи: