Вевчанецот Лешоски повикува на двојазичност!

Loading...

Дарко Лешоски, дечкото од Вевчани што посакува да е славен поет, широкоград космополит, повикува на двојазичност на цела територија на република Македонија,  пренесува Струже.мк 
Нему му било сеедно на кој јазик ќе зборувал! Му било исто дали ќе каже на Албански или на Македонски! Можеби му е сеедно но на Вевчанци и на сите во Македонија не им е сеедно! Не им е сеедно дали нивното дете ќе учи на македонски јазик.. дали кога ќе ги запре полиција ќе треба да одговорат на албански јазик ако полицаецот е Албанец.. не им е сеедно ако Судот во Струга сите постапки на Албанци ќе ги водат судии Албанци .. затоа што другите не го знаат јазикот! Не им е сеедно бидејќи јазикот наш е насушен и неопходен!
Двојазичноста води до воведување на апсолутно паралелна држава каде Албанците ќе ги суди Албанец, ќе ги води командир Албанец, ќе ги координира судија Албанец.. ќе имаат водник Албанец во армија.. ИЛИ ќе мора сите Македонци да научат Албански за да може да напредуваат!

Како само на конкурс ќе успее да се вработи Македонец ако пише – да се знаат официјалните јазици на република Македонија!
Лудилото нема крај….!
Вевчанци дали ќе реагираат на ова лудило! Дали Македонците ќе реагираат на ова лудило! Останува да видиме!
  
Нему му било сеедно на кој јазик ќе зборувал! Му било исто дали ќе каже на Албански или на Македонски! Можеби му е сеедно но на Вевч

loading...