Viber е на продажба

Loading...

Вибер постана популарен поради својата мобилна апликација која на корисниците им дава можност на бесплатно телефонирање и размена на пораки, при што се користи само интернетска врска. Во речиси 200 земји каде што е присутен, Вибер во моментов бележи околу 200 милиони регистрирани корисници, а од неодамна ги нуди истите услуги и за корисниците на десктоп компјутери.
Големиот успех на оваа компанија значи и нејзина голема вредност за потенцијалните инвеститори, па сега се нагодува дека нејзиниот основач Талмон Марко е во преговори за неговата продажба.

Имено, како што дознава Калкалист, израелски бизнис весник, моментално се во тек преговорите помеѓу Вибер и неименувана азиска комуникациска компанија за преземање на овој израелски старт-ап. Се вели дека продажната цена може да достигне помеѓу 300 и 400 милиони американски долари.
Потенцијалниот купувач е опишан како „водечки азиски оператор за размена на инстант пораки“, а се смета дека тоа би можел да биде кинески „WeChat“. Во игра се исто така и јапонски „Line“ и корејски „KakaoTalk.3“. Во речиси 200 земји каде што е присутен, Вибер во моментов бележи околу 200 милиони регистрирани корисници, а од неодамна ги нуди истите услуги и з

loading...
Loading...