Видео: Холандија го доби првиот автопат со светлечки ленти

Loading...

Возењето во мрак воопшто не е пријатно и безбедно, но Холанѓаните се снајдоа како да го олеснат тоа.Овој проект изработен од студиото „Росегарде“ би можел да го замени класичното осветлување на патиштата и да обезбеди поголема безбедност на возачите.
Станува збор за ленти кои се премачкани со боја која преку ден апсорбира светлина, а ноќе свети. Проектот е веќе започнат, и направени се 500 метри ваков пат.

 
Патот ќе биде дизајниран така да зомно време ги предупредува возачите за лизгавост, така што ќе има големи снегулки кои ќе светат навечер.
Иако е поставен само на 500 метри, многумина велат дека чувството е како во бајка кога преминувате по патот. Доколку се покаже успешен, проектот ќе се пришири во цела Холандија, но и во Европа.
Овој проект изработен од студиото „Росегарде“ би можел да го замени класичното осветлување на патиштата и да обезбеди п

loading...
Loading...