Видео: Откриено прекрасно езеро под морето, но ако влезете во него ќе умрете во страшни маки!

Loading...

Многу научници гледаат на ова откритие на Земјата како на потенцијална околина на другите планети.Ерик Кордес, професор по биологија од Темпл Универзитетот во САД го откри ова природно езеро во Мексиканскиот залив, а своето истражување го објави во списанието Океанографија.
„Глетката е неверојатна. Кога ќе нурнете подлабоко гледате нешто што личи на езеро или река која протекува под површината на водата, навистина изгледа како да не е од овој свет“, изјавува Кордес.
„Езерото“ во морето има 5 пати поголема соленост од морската вода. Но, оваа вода е навистина отровна. Но, оваа вода е и многу отровна. Кордес открива дека водата е преполна со метан и хидроген сулфид кои не се мешаат со морската вода.
Овие гасови се многу отровни и за животните и за луѓето, а во езерото можат да преживеат само бактерии и некои видови на ракчиња. За Кордес и другите научници ова езеро е игралиште на кое можат да истражуваат како одредени организми можат да преживеат во сурови услови.
Многу научници гледаат на ова откритие на Земјата како на потенцијални услови за живот на други планети. Погледнете го видеото од езерото:
Ерик Кордес, професор по биологија од Темпл Универзитетот во САД го откри ова природно езеро во Мексиканскиот залив, а своето истражување го објави

loading...