Видео: Светот во ова момче виде вистински херој, но потоа испадна дека…

Снимката од момче од Сирија кое под дожд од куршуми од снајпер успева да спаси девојче стана хит на интернет и за пет дена има повеќе од 3,6 милиони прегледи, но испаднало дека едно минутното видео е лажно. Наместо Јабруд, град во близина на сириската престолнина Дамаск, испаднало дека локацијата на снимањето била Малта, „момчето херој“ професионален млад актер, а авторите група норвешки филмаџии.
Ларс Клевберг (34), режисер кој живее во Осло, вели дека напишал сценарио за оваа сцена откако гледал вести за судирот во Сирија.
Тој наведува дека сакал клипот да биде што е можно поавтентичен  за да започне дебата и изнудил акција во името на „невините деца во целиот свет кои се погодени од војната“.
Тој изјавил за Би-Би-Си дека не му био пријатно да ги лаже  гледачите на снимката, но и додал дека луѓето ќе реагираат „со надеж“ откако ќе го изгледаат видеото, кое е снимено на сетот на кои се снимени и филмовите „Гладијатор“ и „Троја“.

 Како е снимено „херојството на момчето“:

Како првобитно изгледало се:
Клипот кој трае една минута прикажува момче од околу  8 години кој станува откако е погоден и трча да спаси девојче кое се криело зад камионет.
Некои од луѓето кои го гледале видеото тврдат дека момчето прво се преправало дека еден од куршумите го погодил за да го залаже  снајперистот, пред да истрча и да го извлече девојчето на сигурно.
Наместо Јабруд, град во близина на сириската престолнина Дамаск, испаднало дека локацијата на снимањето била Малта, „момчето херој“ про

Пронајдете не на следниве мрежи: