Видео:Индија, фабрика за бебиња!

Документарецот за жените во Индија кои заработуваат со тоа што раѓаат деца за западниве богаташи, ќе биде премиерно прикажана на Би-би-си. Се проценува дека овој бизнис моментално вреди милијарда долари годишно, али жените кои во стомак ги носат туѓите деца земаат мизерна заработувачка.Вероника е родена со еден јајник и јајцевод, поради што не може да остане трудна. Сега има 33-година и со својот сопруг се во Индија каде што чекаат нивниот ембрион да се смести во тело на друга жена.
Мајкал е доктор во ваква клиника, тој изјавува за тоа што се случува таму, како сиромашните жени кои носат туѓи деца, многу често ја прекинуваат бременоста поради недостаток на средства и тоа делува како вистинска иронија, а од друга страна има луѓе кои неизмерно сакаат да имаат деца,но природата им го оневозможила тоа. Пред клиниката се изгледа многу просто и обично, али зад ова стојат цел тим на стручњаци и професионалци, и не е ништо по различно од другите места во светот.
Жените кои ја прифаќаат оваа работа со носење на туѓи деца во својот стомак, го прават тоа и по неколку пати со цел да ја издржат својата фамилија. Цената која тие ја добиваат е околу 8.000 долари, додека докторката Пател од паровите кои не можат да добијат деца добива по 28.000 долари.
Контроверзиите околу „добрите докторки“, вклучуваат тужби како водат фабрика за бебиња а со тоа ги експлоатираат локалните сиромашни мајки.
Документарецот јасно ја покажува средината во која се наоѓаат сурогат мајките, нивниот живот, низ што се поминуваат, клиниката во која докторката Пател соработува со нејзините клиенти и со жените кои ја вршат работата т.е. раѓаат деца. Вероника е родена со еден јајник и јајцевод, поради што не може да остане трудна. Сега има 33-година и со својот сопру

Пронајдете не на следниве мрежи: