Витаминот Б на Земјата стигнал од вселената?

Loading...

Се` уште не знаеме како настанал животот на Земјата, а можеби никогаш нема со сигурност да знаеме. Сепак, постојат јаки докази дека никој од нас не би постоел денес да не беше метеоритот кој на Земјата донесе едноставен витамин пред повеќе од милијарда години.Научниците кои се финансирани од НАСА пронајдоа витамин Б3, односно нијацин во групата на прастари метеорити.
Количеството на нијацин во осум метеорити варирала од 30 до 600 единици на милијарда. Ова откритие сугерира дека поголемиот дел од иницијалниот нијацин на Земјата всушност потекнува од вселената и тоа од времето на случувањата во вселената во кои се формираше Сончевиот систем. Веднаш штом метеоритите ќе паднат на тлото, при процесот на ерозија тие би се разградиле, а нијацинот би се ослободил во околината.
Сигурно се прашувате зошто е толку битен нијацинот? – Затоа што е „предок“ на аминот кој се вика никотинамид аденин динуклотид (НАД). Амините се клучни за формирање на амино киселините, кои се дел од составот на молекуларните протеини. Молекуларните протеини се од витално значење за процесите кои се одвиваат во живите организми.
Сепак, научниците не сакаат да го преувеличаат откритието кое е објавено во магазинот Geochimica et Cosmochimica Acta. Претходните истражувања покажале дека витаминот Б3 би можел да се произведе преку небиолошки пат на прастарата Земја, но дека свежата залиха од метеоритот дефинитивно би им била од поголема помош.Научниците кои се финансирани од НАСА пронајдоа витамин Б3, односно нијацин во групата на прастари метеорити.
Количеството на нијацин во ос

loading...
Loading...