Владата на Заев би постоела само додека Села е задоволен од постапките на Заев и СДСМ

Loading...

Коалициониот партнер на Зоран Заев, Зијадин Села ќе ја има клучната улога во донесувањето на одлуките на владата. Владата на Зоран Заев нема да зависи само од Али Ахмети, туку и од Села доколку се земе во предвид дека БЕСА не сака да биде во иста Влада со ДУИ, тогаш сосема е извесно дека освен законите кои се важни за Албанците, за се друго БЕСА ќе биде класична опозиција.Владата на Заев ќе има 62 пратеника, 49 на СДСМ, 10 на ДУИ и три на Села. Без него нема да има мнозинство за постоење на влада. Кога би биле ВМРО-ДПМНЕ оние кои би формирале влада, истата би зависела само од ДУИ, бидејќи ВМРО-ДПМНЕ има 51 пратеник и ДУИ 10 што се вкупно 61 пратеник колку што е минимум за мнозинство за влада.
Владата на Заев би постоела само додека Села е задоволен од постапките на Заев и СДСМ. Ова значи дека владата ќе зависи од Села, а дополнително може само да се замисли што Заев постојано ќе треба да испорачува за Села да не ја сруши Владата и премиерот. Заев уште сега нема храброст да му се спротивстави на Села плашејќи се дека ќе му ја откаже поддршката, а уште помалку тогаш. Македонија во влада на СДСМ ќе зависи токму од Села. Јавноста веќе е запознаена дека ниту Заев ниту СДСМ досега немаат излезено со осуда за антимакедонските изјави и ставови кои ги има Села. Македонија и иднината на граѓаните ќе зависат од расположението на политичарот кој не ги признава македонската химна и знаме и за кој македонски идентитет не постои.
Владата на Заев ќе има 62 пратеника, 49 на СДСМ, 10 на ДУИ и три на Села. Без него нема да има мнозинство за постоење на влада. Кога би биле ВМРО-Д

loading...
Loading...