Внимавајте што пишувате: “Facebook“ го чува и она што не го објавувате!

Loading...

Опцијата „авто- цензура“ е една од контроверзните опции на Фејсбук која е слабо позната, но сепак постои.Сигурно досега ви се случило да напишете статус, ставите некоја фотка, искометирате нешто, а потоа во последен момент се предомислите и избришете се! Моментот во кој вие се предомислувате Фејсбук брзо го искористува и памти се што сте напишале.
Таа технологија е слична на опцијата GMail Draft, со една разлика што GMail Draft ни помага памтејќи ги непратените пораки, додека од друга страна корисниците од Фејсбук не очекуваат дека Фејсбук ги памти нивните необјавени мисли.
За овој проблем се зборува од кога двајцата бивши вработени ги изнеле информациите дека преку 5 милиони необјавени статуси и други содржини се вкупно собрани само на англиски јазик, веќе извесно време.
Фејсбук за ова користи посебен код. Кодот анализира се што ќе напишете во било кој прозор и информацијата се праќа назад кај него.
Од друга страна политиката и условите на користење на Фејсбук не зборуваат ништо за податоците кои не ги објавуваме, па останува нејасно зошто Фејсбук ги собира и како ги користи?
 Сигурно досега ви се случило да напишете статус, ставите некоја фотка, искометирате нешто, а потоа во последен момент се предомислите и избришете с

loading...
Loading...