Во 2019 година пристигнува ново ледено доба: Сонцето почна послабо да сјае!

Loading...

„Ако се потпираме на историјата, недостатокот на сончеви активности ќе предизвика ладење на тропосферата, а тоа најмногу ќе се одрази на најнискиот слој – кадешто живееме сите.“Научниците предвидуват ново ледено доба, а еве како дошле до тој заклучок.
НАСА објавила фотографии на кои се забележува загрижувачко опаѓање на сончевата активност, односно намалување на сончевите пеги. Овие фотографии прикажуваат најголемо опаѓање на активноста во последните 10.000 години.
Според мислењето на метеорологот Паул Доријан, недостатокот на сончеви пеги е предвесник за поладен период.
Ваквото намалување на сончевите пеги не е забележано уште од 15 век, односно долгото ледено доба познато како „Маундеров синдром“ кога Темза се заледила, а луѓето од глад. Во моментов, научниците предвидуваат дека новото ледено доба ќе почне од 2019 године.
„Ако се потпираме на историјата, недостатокот на сончеви активности ќе предизвика ладење на тропосферата, а тоа најмногу ќе се одрази на најнискиот слој – кадешто живееме сите“ – вели Доријан.Научниците предвидуват ново ледено доба, а еве како дошле до тој заклучок.
НАСА објавила фотографии на кои се забележува загрижувачко опаѓа

loading...