Во аптеките низ Европа се продаваат сомнителни лекови!

Агенцијата за здравство и сигурност во исхраната, соопшти дека на австрискиот пазар се наоѓаат шест лекови со лажни податоци. Не се исклучува можноста овие лекарства да се продаваат на територијата на цела Европа, па дури и во светот!Контролата која што ја спроведе француската Служба за лекови (ANSMS), покажа дека многубројните истражувања кои одобруваат дали некој лек треба да се пушти во продажба – се фалсификувани. Станува збор за истражувања за „генерички“ лекови, односно илегални копии на веќе постоечките медикаменти кои имаат слично дејство како и оригиналите. Некои од овие лекови се наоѓаат во продажба.
Службата за надгледување на лекови, нагласува дека лекарствата веќе со години се продаваат и досега нема никакви докази за нивно лошо влијание врз здравјето или намалено дејство. Тестирањето на сомнителните лекови ги изврши и индиската компанија „GVK Bio“. Со проверка на нивните студии, француските служби за контрола заклучија дека беше манипулирано со некои резултати. Индиската компанија ги отфрли обвиненијата.
Ова е списокот на сомнителните лекови, кои ги проверува AGES:
– Nebivolol G.L. 5 mg – Tabletten, G.L. Pharma, Zul.-Nr.: 1-27947,
– Nebilan 5 mg Tabletten, G.L. Pharma, Zul.-Nr.: 1-28256,
– Venlafaxin Bluefish 75 mg, 150 mg Hartkapseln, retardiert, Bluefish, Zul.-Nr.: 1- 28856, 1-288567
– Nebivolol ratiopharm 5 mg Tabletten, ratiopharm, Zul.-Nr.: 1-29165,
– Desloratadin ratiopharm 2,5 mg, 5 mg Schmelztabletten, ratiopharm, Zul.-Nr.: 1- 31313, 1-31314,
– Melleva 150 Mikrogramm / 30 Mikrogramm Filmtabletten, Velvian, Zul.-Nr.: 1- 35303.Контролата која што ја спроведе француската Служба за лекови (ANSMS), покажа дека многубројните истражувања кои одобруваат дали некој лек треба да

Пронајдете не на следниве мрежи: