Во Македонија во полна пареа е проектот „Голема Албанија“

Loading...

Реафирмација на проектот „Природна албанија“ од старите основни големоалбански цели од пред еден век, јасно се препознава на сите подрачја на зацртаната целина, а особено во Македонија.На територијата на западна Македонија, каде локалната власт во целост ја држат албанските кадри, албанизацијата е видлива буквално во секој чекор. Тоа отсликување на албанската превласт во животот, локално, како да ја објаснува онаа македонска поговорка „Чие е стадото, негова е и ливадата“.
Најголемото попуштање на македонската влада се случи после војната во 2001 година кога албанците и на хартија го верификуваа „воениот плен“ и таа војна стратегиски беше нивна победа, но со неверојанто силниот дипломатски притисок од западните сили. Македонија бее повторно распарчана и повторно благодарение на западните сили. „Ова го докажува самиот ’Охридски договор’ кој го промени уставот на Република Македонија“, изјавил професорот Стево Пендаровски за српскиот весник Новости.
Новот распад на Македонија, како што смета Пендаровски, бившиот советник на Борис Трајковски Бранко Црвенковски, „не е можен без поддршка на Косово и Албанија, но првенствено без поддршка на САД. Ова е доста видливо во последните години на територијата каде локалната власт ја држи албанскиот кадар, така што „слабеењето на внатрешната кохезија на земјата секако ќепродолжи“, засега без промена на границите. Али Ахмети кои во 2001 година ги предводеше албанските бунтовници во групацијата ОНА (ослободителна национална армија) како и ОВК (ослободителна војсна на Косово) за медиумитена 22 март таа година изјави: „Борбата која ја почнавме е со единствена цел – да ги отстраниме словенските сили од територијата која е традиционално албанска“.
Повеќе на think.mkНа територијата на западна Македонија, каде локалната власт во целост ја држат албанските кадри, албанизацијата е видлива буквално во секој че

loading...
Loading...