Вредноста на технологијата и електрониката,кој ја плаќа цената?

Loading...

Во видеото кое следи се прикажани условите во фабриките во Кина во кои се врши производството на електрониката на паметните телефони. Погледнете ги последиците врз здравјето на работницитеГолем дел од младите во Кина, заминуваат од руралните средини за да си ја најдат својата среќа и успех во големите градови. Некои се вработуваат во фабриките на големите гиганти Apple, Nokia, Samsung…
И покрај тоа што работат најмалку 10 часа на ден во затворени простории без прозори и вентилација, тие се изложени на големи дози на бензен. Бензенот е во првата категорија на хемиски канцерогени и во Запад е забранета неговата употреба за индустриски цели. Но, во Кина, каде се произведуваат повеќе од 50% од телефоните во светот сеуште се нема усвоено оваа забрана.
Како резултат на труењето со бензен и други канцерогени хемиски супстанци, работниците во Кина најчесто заболуваат од леукемија, леукопенија итн.
повеќе на: GSM.mkГолем дел од младите во Кина, заминуваат од руралните средини за да си ја најдат својата среќа и успех во големите градови. Некои се вработуваат во

loading...
Loading...