За првпат клонирани адултни човечки клетки

Loading...

Откако овцата Доли била клонирана во 1996-тата година, научниците се обидуваат да го направат истото со човечките клетки. Конечно, со користење на истите техники, научниците успеаа да ја освојат оваа цел.„За првпат докажавме дека всушност можеме да земеме клетки од кожата, од 35-годишен маж, но исто така и од постар, 75- годишен маж“ и да ја искористиме DNA за да креираме ткиво со клетки кои точно се совпаѓаат, рекол ко-авторот на истражувањето -Robert Lanza.
Трудот е објавен во научното списание Cell Stem Cell.
Претходната година, техниката била успешно користена со клетки од новороденчиња, но со цел да се создаде ткиво во лабораторија кое ќе може да лечи болести кај возрасните, како Алцхајмеровата болест. Научниците сакаа да дознаат дали техниката ќе биде успешна и со адултни клетки.
Дознајте повеќе на gsm.mk„За првпат докажавме дека всушност можеме да земеме клетки од кожата, од 35-годишен маж, но исто така и од постар, 75- годишен маж“ и д

loading...
Loading...