За ЗНМ на Насер Селмани 200.000 евра, за поплавените во скопско 150.000 евра од Брисел

Хуманитарната помош во висина од 150.000 евра, која минатата недела беше најавена од страна на Европската комисија, е значително помала од помошта што стасува од одредени земји-членки на Европската Унија, така и од земјите што се надвор од оваа заедница, анализира Дневник.-Помошта за една од најголемите природни катастрофи што ја зафатила главниот град на нашата држава, дури е помала и од парите што ЕУ ги дава за одредени проекти во земјава. Сумата што ЕK ја најави е само една третина од вкупната – безмалку 600 илјади евра, што Македонците сами, преку телефонски донации, фирми и слично, ја собраа за само една недела, а истовремено е и неспоредлива со донацијата на само една земја – нејзина членка, односно Австрија, која од својот буџет за поплавените делови од Македонија одвои 500 илјади евра. Црна Гора, пак, која се уште не е земја-членка на ЕУ, неодамна донесе одлука да упати помош вредна 200.000 евра, а Албанија од 100.000 евра, пишува весникот.
Поопширно во печатено издание на Дневник-Помошта за една од најголемите природни катастрофи што ја зафатила главниот град на нашата држава, дури е помала и од парите што ЕУ ги дава за одр

Пронајдете не на следниве мрежи: