Заев сакал да дели казни од по 5.000 евра поради некористење на албански јазик!

Loading...

Први на удар од прифаќањето на албанската платформа би биле токму граѓаните на Македонија, бизнисите и малите претпријатија, дознаваме од партиски извори, од каде што информираат дека, во прво време се планирало побрзо усвојување на законот за јазиците, кој понатаму би се користел за полнење на буџетотЗаконот за јазиците би претставувал основа за рекетирањ на граѓаните и бизнисите, но и начин преку кој Владата која би ја предводела СДСМ да го полни буџетот на државата.
Иако се обидуваат тоа да го негираат, а во процесот ги демантираат високите партиски функционери од ДУИ, Заев прифатил казна за некористење на албанскиот јазик во висина од 5.000 евра.
Први на удар би биле рестораните, кафулињата, таксистите и автобусите, кои во случај на немање на двојазично мени, двојазичен ценовник или двојазична услуга би биле „наградени“ со казна од 5.000 евра. Не само тоа, освен за правните лица, одговорните лица во правните лица би биле казнувани со казни до 2.000 евра.
Ова се обидоа да го демантираат од СДСМ, но портпаролот на ДУИ Бујар Османи ги контра-демантираше во изјава за една телевизија на албански јазик.Законот за јазиците би претставувал основа за рекетирањ на граѓаните и бизнисите, но и начин преку кој Владата која би ја предводела СДСМ да го пол

loading...