Западот ќе мора да го признае Крим, доколку ја прифати независноста на Шкотска

Loading...

Шкотскиот реферндум покренува повеќе прашања. Од Крим порачуваат дека, ако Западот одлучи да ја признае независноста на Шкотска, ќе мора да го признае и Крим кој преку реферндум се припои кон Русија.Регионалниот шеф на Крим, Сергеј Аксјонов, денеска изјави дека доколку Западот ја признае независноста на Шкотска, тогаш „нема друга опција“, освен на сличен начин да го признае и Крим, односно неговото одвојување од Украина и придружување кон Русија.
Да потсетиме, Крим на легитимен начин одржа реферндум со кој се одвои од Украина во март, годинава.
„Доколку во било која земја, мнозинството од населението (на некој регион) донесе одлука за својата независна државност, тогаш јас тоа лично го поддржувам. Луѓето кои живеат на одредено место подобро ги разбираат процесите кои се одвиваат таму и нивно право е да донесат таква одлука“, истакна Аксјонов за агенцијата Интерфакс.
Москва истакнува дека со припојувањето на Крим е заштитено тамошното население кое зборува на руски јазик. Но, Меѓународната заедница сепак одбива да го признае реферндумот.Регионалниот шеф на Крим, Сергеј Аксјонов, денеска изјави дека доколку Западот ја признае независноста на Шкотска, тогаш „нема друга опција&l

loading...
Loading...