Здрaвко Чолиќ: Некогаш жените сакаа да ме допрат, а сега…

Loading...

Здравко Чолиќ е една од најголемите музички ѕвезди на Балканот,  на крајот на 2013 година го објави својот 14-ти албум насловен „Оган и барут“.Иако уште на самиот почеток од неговата кариера го стегна статусот „Легенда“, Здравко не крие дека домашното воспитување е „виновно“ што тој и покрај својата популарност останал обичен човек.
– Нема правило,секој живее свој живот онака како што мисли дека би требало. Тоа што ќе го понесеш од дома, како и од друштвото во кое си израснал ќе те прати целиот живот. Почитување на постари лица и патријахалноста се основни работи на моето воспитување. Бидејќи мојот татко беше полицаец, научен сум и да ј почитувам Власта. Пристојноста е составен дел од мојот живот. Во животот најважно е да си скромен и да си едноставен, а гордоста мора да се елиминира. Вистина е дека човекот не може така лесно да се опише себе си. Една таква анализа би била можна доколку би имал напишано книга, но вака е многу тешко да дадеш некаков суд за себе“, рекол Здравко
 

 
Исто така пејачот открива дека би сакал да напише книга за себе.
 
– „Да водев дневник можеби и ќе напишев автобиографија, но бидејќи не сум, не знам колку време би ми било потребно да се присетам на се. Нормално дека би се сетил на многу работи, но треба да ја застапам теоријата и би ми било многу тешко јавно да го го кажам она што е моето битие и суштина. Но сепак, секако дека сакам еден ден да направам некоја врста ан музичка автобиографија. Таа книга би била со убави илустрации во која ќе се опишуваат дружењата и животот кој ме прати од професионалната страна – концерт, настапи, и средби со публиката.
 
Здравко открива дека поединечните среќавања со публиката биле многу еуфорични.
 
-На пример, некој ќе те допре и ќе падне во несвест. Еднаш јас и Давор Поповиќ бевме во Приштина и таму една девојка ми пријде да ме бакне, а после и Давор и сите почнаа да зборуваат по бакнежите дека таа паднала во несвест. Кога се во прашање автограмите секогаш бев одговорна личност која води сметка за својата публика. Некогаш ми бараа автограми, а денес сите сакаат да се сликаат.Иако уште на самиот почеток од неговата кариера го стегна статусот „Легенда“, Здравко не крие дека домашното воспитување е &bdq

loading...
Loading...