Зеленчук кој нутриционистите го јадат секој ден – поради него се слаби и не заболуваат од ништо

Ако сакате брзо да се заситите и притоа да ја сочувате витката линија, јадете келераба, советуваат нутриционистите.Овој исклучително нискокалоричен зеленчук изобилува со влакна кои обезбедуваат подолго чувство на ситост и го поттикнуваат варењето, поради што особено се препорачува на лицата кои сакаат да се ослободат од вишокот килограми.
Келерабата е одличен извор на Витамин Ц, па со самото тоа го зајакнува имунитетот, го неутрализира дејството на штетени, слободни радикали и го забавува стареењето.
Благотворно делува на кардиоваскуларниот систем бидејќи го намалува нивото на лош холестерол во крвта. Го стабилизира нивото на шеќер во крвта, па се препорачува кај хипогликемија и дијабетес.
Со редовно конзумирање на свежа келераба се намалува ризикот од појава на камен во бубрег, додека присутниот калиум го намалува високиот крвен пристисок.Овој исклучително нискокалоричен зеленчук изобилува со влакна кои обезбедуваат подолго чувство на ситост и го поттикнуваат варењето, поради што осо

Пронајдете не на следниве мрежи: