Земјата буквално ќе гори: 2014 ќе биде најтопла година во историјата

Loading...

Земјата секои десет години ќе биде погодена од катастрофални суши и не запамтени пожари, а шансите тоа да се случи оваа година се 75 проценти. Научниците веруваат дека 2014 година ќе биде најтопла година некогаш забележана на Земјата, бидејќи „Ел Нињо“, глобален атмосферски – океански феномен,  изгледа подготвен да фрли огромни количини на топлина во атмосферата.
„Ел Нињо“ претставува силни температурни бранувања на површината на источниот Пацифик, кои имаат големо влијание врз времето и климата и може да направат хаос ширум целиот свет.
Германските научници сметаат дека е можно да се предвиди однесувањето на Ел Нињо година однапред, меѓутоа, како температурата на водата е под влијание на ветровите, кои дуваат преку екваторот, прогнозата е ограничена на шест месеци.

Тие тврдат дека нивниот метод точно го предвидел отсуство на овој феномен во изминатите две години, па многу е веројатно дека ќе се остварат нивните предвидувања дека Ел Нињо се очекува на крајот на 2014 година.
Мислењата меѓу експертите во оваа област се поделени, така калифорнискиот климатолог Тим Барнет тврди дека методите се застарени и се користеле во 80-тите и 90-тите, додека австралискиот климатолог Ендрју Воткинс верува дека шансите Ел Нињо да се појави сосема сигурно постои.
Она околу што сите научници се согласуваат е дека Земјата секои десет години ќе биде погодена од катастрофална суша и незапамтени и пожари, шансите дека таа година ќе биде токму 2014 наводно се 75 проценти.Научниците веруваат дека 2014 година ќе биде најтопла година некогаш забележана на Земјата, бидејќи „Ел Нињо“, глобален атмосферски – о

loading...
Loading...