ЖИВ ОТРОВ: ОВА не труе секој ден, а ние не сме воопшто свесни!

Мирисот на свежо испрана облека ни е најверојатно омилено чувство. Земете ја омилената маица од плакарот и ќе ве воодушеви со својата свежина. Затоа секогаш настојуваме мудро да го одбереме омекнувачот бидејќи ќе ја омекне облеката и ќе ја направи да мириса убаво со денови.Треба да знаете дека омекнувачот содржи долга листа на токсини и хемикалии кои можат да влезат во организмот преку кожата или вдишувањето и предизвикуваат бројни здравствени компликации. Тоа посебно вреди за домовите со мали деца,бидејќи се посебно осетливи на хемикалии.
Ова се најчестите хемикалии кои се пронајдени скоро во сите омекнувачи на пазарот:
-Алфа-терпениол – Ова е отровна хемикалија што може да доведе до низа здравствени проблеми како што се вртоглавица,главоболка,глад,губење на меморијата,укоченост на лицето,вратот и болки во половинаата.
-Бензил ацетат – докажано е дека од него се предизвикува рак на панкреасот. Неговата пареа може да предизвика иритација на очите и респираторни проблеми,а најлошата работа е дека може да се апсорбира преку кожата.
-Бензил алкохол – предизвикува пореметување на централниот нервен систем,главоболка,мачнина,повраќање,вртоглавица и драстично пореметување на крвниот притисок
-Клорофром – канцероген невротоксин кој може да доведе до губење на свеста,мачнина,главоболка,повраќање и вртоглавица како и поспаност
-Линанол – уште една опасна работа позната по тоа дека предизвикува респираторни проблеми,па дури и да доведе до таканаречено губење на координацијата на мускулите.Треба да знаете дека омекнувачот содржи долга листа на токсини и хемикалии кои можат да влезат во организмот преку кожата или вдишувањето и предизв

Пронајдете не на следниве мрежи: