Знаете ли што значи кога ќе пронајдете ПАРИЧКА на нечиј ГРОБ?

Loading...

Американските ветерани имаат посебен статус во општеството, а нивните паднати соборци се предмет за почитување. Воените гробишта се посебни места кои Американците со голема почит ги посетуваат.Така, како израз на почитување се врежало правилото посетителот да фрли паричка покрај името на паднатиот војник. Купчиња парички редовно пронаоѓал Дејв Маленфант, кој е чистач на воените гробишта во САД.
Тоа го заинтригирало, па се распрашал што значи фрлањето парички на нечиј гроб.
Четврт долар има најголема тежина
Испаднало дека паричката е порака до семејството на паднатиот војник. Тоа значи дека некој го посетил гробот и изразил почит кон паднатиот војник за татковината.
Не е исто кога покрај надгробната плоча стои паричка од четврт долар или едно пени.
„Пени значи дека некој го посетил гробот. Паричка од пет центи значи дека гробот го посетил некој којшто со загинатиот бил на обука. Десет центи значи дека служеле заедно. Четврт доларот е најзначаен. Праќа порака дека посетителот бил присутен кога војникот загинал“ – вели Дејв.
Со овој симболичен и моќен гест, Американците се потсетуваат на своите жртви и им оддаваат чест на војниците кои гинеле за слободата и сигурноста на својот народ.Така, како израз на почитување се врежало правилото посетителот да фрли паричка покрај името на паднатиот војник. Купчиња парички редовно пронаоѓал

loading...
Loading...