Знаете ли зошто чукаме во дрво?

Loading...

Дали знаете дека чукањето во дрво не е одлука исклучиво од балканските народи?Дали знаете и зошто воопшто чукаме во дрво?Европјаните  и жителите на Северна Америка исто така чукаат во дрво штом изговорат некоја реченица со која се предизвикува судбината.
Според паганските народи, во дрво се чука за да се истераат лошите духови кои се наоѓаат во него.

Некои сметале дека во стеблата на дрвата живеат древните богови и духови кои имаат моќ да прислушкуваат што се говори.
Според друга приказна, паганите ги сакале духовите од дрвото за среќа, па така и со двете раце чукале во него, што покасно се претворило во чукање за среќа.Европјаните  и жителите на Северна Америка исто така чукаат во дрво штом изговорат некоја реченица со која се предизвикува судбината.

loading...
Loading...