Зошто никој не сака Мис Јапонија 2016?

Изборот на Пријанка Јошикава која е од мешано јапонско-индиско потекло за Мис Јапонија, предизвика незадоволство кај многу луѓе во земјата, објави Ројтерс.Пријанка Јошикава е уште еден предизвик за претставата на Јапонците дека се хомогена нација.
Несогласните со нејзиниот избор како мис, инсистираат дека требало да победи „чиста“ Јапонка.
„Имам одговорност да направам нешто, бидејќи ги менувам правилата што ја добив круната, иако сум мелез“ – рече Пријанка Јошикава.
Пријанка Јошикава е висока 1,70 метри – повеќе од просекот на Јапонките. Кожата нејзина исто така не е толку бела како идеалот за нив.
Во некои јапонски училишта, децата со мешано потекло трпат потсмев затоа изгледаат различно. Славните луѓе во забавната индустрија уште не можат да се нарекуваат вистински Јапонци.
Минатата година, јапонската избраничка за натпреварот Мис Универзум беше Ариана Мијамото, која исто така беше со мешано потекло.
Тогаш реакцијата беше уште поостра.
Мешаните бракови во Јапонија се зголемуваат. Во 2013 година биле 3,3 проценти – четири пати повеќе отколку во 1980 година.Пријанка Јошикава е уште еден предизвик за претставата на Јапонците дека се хомогена нација.
Несогласните со нејзиниот избор како мис, инси

Пронајдете не на следниве мрежи: