Зошто заљубеноста предизвикува несоница?

Loading...

Во пакет со симпатија и заљубеност мора да оди и лишување од сон, тоа се должи на фактот дека луѓето кои се „затрескале“ во некој, па спијат неколку часа помалку од другите. Доколку се прашувате зошто последните денови или месеци не можете да спиете, големи се шансите дека сте се заљубиле.
Имено, истражувањата покажуваат дека заљубените момчиња и девојки во просек спијат еден час помалку од другите кои немаат „љубовни проблеми“.

Научниците од Универзитетот Базел, на кои е работено истражувањето, напоменуваат дека станува збор за комбинација на еуфорија, страв и возбуденост кои се јавуваат кога некој ни се допаѓа. Поради овие емоции телото во поголема мера почнува да ги лачи хормоните допамин и кортизол што води кон „хипоманична“ состојба во организмот и со тоа до недостаток на сон.
Целата работа со нарушување на спиењето може да потрае и до шест месеци, а сонот му смета на спиењето во размислување за посакуваната личност, заеднички моменти и сонување за иднината.Доколку се прашувате зошто последните денови или месеци не можете да спиете, големи се шансите дека сте се заљубиле.
Имено, истражувањата п

loading...
Loading...